Jag har precis kommit hem efter fyra extremt intensiva dagar som spenderats på tech mässan CES i Las Vegas. Teknik är idag något som inte bara engagerar nördar och branschfolk utan något som finns på allas läppar. Just nu befinner vi oss i ett enormt tekniksprång på så många olika fronter. Både små och stora företag lägger ner extrema mängder pengar och tid på forskning för att vara de som sätter standarden för sitt respektive fält. Trots den breda omfattningen av intryck, ska jag försöka ge er ett smakprov på mässans trender och icke-trender.

Det som drog mest uppmärksamhet var den uppsjö av självkörande bilar som existerande, med eller utan elmotor, från de största biltillverkarna i världen. Det bilmärket som utmärkte sig tydligast var Hongkong baserade Byton, som stack ut med sin futuriska el SUV. 

Antalet drönare som befann sig på mässan var svårräknade och alla var enskilt designade för att utföra en specifik uppgift, exempelvis undervattensfilm, heavy duty leverans eller bevakning med mera.

Jag spenderade också mycket tid att utforska smarta hem applikationer. Det är en bransch som är i sin linda där den största frågan inte är vad som är uppkopplat, utan hur det är uppkopplat. Idag finns sex olika protokoll som används för smarta hem och ingen branschstandard är bestämd än. 

 

En annan märkbar trend var Googles respektive Amazons röstassistenter. De flesta prylar gick att styra med röst. Det man trodde skulle bli ett krig, mellan de stora Amerikanska företagen, snarare har slutat i att båda är standard. De tillverkare som bara erbjöd den ena framför den andra kändes genast ganska omoderna. 

Miljö och smarta städer fick också mycket uppmärksamhet. Helt automatiska miniväxthus för att odla egen sallad i hemmet fanns det massor av. Smarta laddningsstationer för elbilar belyser ett kommande problem när allt fler väljer elbilar. De flesta elnät klarar inte av att alla köper elbilar, så nya lösningar för laddning krävs.

Det som inte nämns alls är molnet. Det är något som alla tar för givet och man pratar inte om hur backend är uppsatt för produkterna. Det är ett tydligt tecken på mognad och man räknar med att allt är hanterat säkert och tillförlitligt. Det enda jag hörde om molnet var en tillverkare av ett chip för smarta hem som kunde erbjuda en “cloudformation template” om man ville hosta sin egna lösning, men det var allt.

Det som dessa branscher och produkter har gemensamt är att de är uppkopplade och har fruktansvärda mängder sensorer. Precis ALLT är uppkopplat. Det här skapar många tankar hos någon som arbetar med data och analysteknik.Tanken av att varje enskild pryl genererar obscena mängder data bara i funktionen att fungera automatiskt är fascinerande. Men används all data på rätt sätt? Hur kommer analysen av eftermarknadsbearbetningen se ut? Oavsett vad datan används till så är en sak klar: den växer och hanteringen kräver kunskap och erfarenhet för att kunna få ut värde från den. 

//Johan Forssell, Business Intelligence Consultant på Lincube & Data Talks